Drvo

Drvo je prirodan ekološki materijal čija se proizvodnja odvija u “tvornici” imena šuma. Koristi ove tvornice svima su nam poznate, a jedina mana je duga prizvodnja. U pravilu proizvodnju započinje jedna,a završava druga generacija. Na našu žalost mi smo potrošili dobiveno nasljeđe, a u nasljeđe novoj generaciji ne ostaje dovoljno, te je iz tog razloga budućnost drveća i šuma upitna.

Drvo je prirodan materijal koji raste uz pomoć sunčeve energije, zraka, vode i zemlje. Ono ima sposobnost dugoročnog pohranjivanja ugljika. Tokom svog rasta drvo iz atmosfere uzima ugljični dioksid, a iz vode u tlu hranjive sastojke, te na taj način izrađuje organski materijal drvo.

Procesom fotosinteze drvo razgrađuje ugljikov dioksid na ugljik i kisik. Kisik se oslobađa u okolinu, a ugljik ostaje vezan za drvo tokom cijelog životnog vijeka i služi za organski rast stabla.

Drvo kao prirodni materijal nema negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Ugodno miriše, toplo je i higijensko, apsorbira štetne materije, robusno je i osigurava dobru akustičnost prostora. Materijal je koji diše, regulira vlažnost zraka tako što apsorbira višak vlage iz zraka ili ga prirodno vlaži u koliko je zrak suh. Na taj način omogućava ugodnu i ravnomjernu mikroklimu unutar prostora. Dobar je zvučni izolator, izdržljiv materijal i uz to jeftiniji nego bilo koji drugi.

Ljepotu koju drvo pruža ne može zamijeniti niti jedan drugi materijal. Iz tog razloga drvo je najzastupljeniji materijal u proizvodnji stolarije, namještaja, igračaka, raznih pomagala….

Igračke koje možete naći u Drvenom Kutku izrađene su uz vješte ruke iz drveta. Ekološki su prihvatljive, ne štete ljudskom organizmu, nisu premazivane lakovima ili toksičnim premazima, već su obojane ekološkim bojama na bazi vode. Zbog svega što smo prethodno naveli prikladne su za najmlađe uzraste kojima su igračke i najpotrebnije.

Svi smo mi djeca. Jedina razlika je u našim igračkama – Ayrton Senna

Comments are closed.